W środę 17 maja 2017 w Centrum Socjalnych Służb w Jeseniku odbyły się Warsztaty kulinarne Czesko-Polskie Smaki w ramach projektu Wymiana wiedzy i doświadczeń terapeutycznych w ramach współpracy instytucji DPS w Prudniku z Centrum Socjalnych Sluzeb Jesenik, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz ze środków Budżetu Państwa "Przekraczamy Granice".
Warsztaty odbyły się w czeskiej kuchni, tym razem to my prezentowaliśmy i zdradzaliśmy tajniki przygotowania polskich regionalnych dań, jakimi są żurek i bigos.
Szefowie czeskiej i polskiej kuchni wraz z mieszkańcami po raz drugi stworzyli zgraną drużynę i przygotowali dania palce lizać.
Degustacja potraw odbyła się podczas oficjalnego otwarcia projektu (po stronie czeskiej), którego dokonali Dyrektor Centrum Socjalnych Sluzeb Jesenik Jan Rotter i Dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Prudniku Tomasz Szurmak.
W dalszej części spotkania odbyły się występy dzieci ze Szkoły w Jeseniku i zabawa taneczna dla wszystkich uczestników projektu.
Następne spotkanie u nas w Prudniku. Do zobaczenia.
Dodano: Czwartek, 18 Maj 2017r. godz.:17:25.
Czy chcesz przejść do strony: i otworzyć ją w nowym oknie?